Dick vertelt zijn verhaal Voor 14

“De bijstand is voor mij geen vangnet, maar een wurgkoord."

- Dick, uitkeringsgerechtigde

Dick, uitkeringsgerechtigde

Ontvangt maandelijks: €1021,67 (bijstand)

 

"Sinds 2012 zit ik in de bijstand. Dat is heel moeilijk rondkomen. Aan het eind van mijn geld houd ik een stukje maand over. Ik heb een koophuis en kom daarom nagenoeg voor geen enkele regeling in aanmerking. Ik ontvang wel zorgtoeslag, maar dat is lang niet genoeg voor mijn zorgkosten, want ik ben chronisch ziek. Ik heb darmkanker gehad en ook heb ik astma. Alleen mijn pufje kost al 40 euro per maand."

"Omdat ik een koophuis heb, wordt alles wat ik aan bijstand ontvang, gezien als een lening. Dus als ik weer een baan krijg, moet ik direct gaan terugbetalen. Dat is demotiverend. De teller staat nu op bijna 80.000 euro. Voor mij is de bijstand geen vangnet maar een wurgkoord."

"Als het minimumloon omhoog gaat, hoop ik dat de koppeling met de uitkeringen blijft bestaan. Hoewel ik wel m’n hart vast houd met deze rechtse regering. Het stigma dat mensen met een bijstandsuitkering krijgen is heel naar: je wordt bij voorbaat als fraudeur bestempeld."

"Laatst kreeg ik de sociale recherche op m’n dak, omdat ze een anonieme tip hadden gekregen dat ik zou samenwonen. Ze vonden het verdacht dat ik met een bijstandsuitkering een auto kon kopen. Maar hij is zestien jaar oud en kostte 1350 euro. Ze vroegen ook waarom ik in IJmuiden ging tanken in plaats van in Haarlem. Dat wantrouwen... ik heb er geen woorden voor.

"Mijn auto heb ik nodig omdat ik niet kan lopen of fietsen vanwege mijn astma. Het is een aangepaste auto, omdat ik geen goed gevoel meer heb in mijn linkerbeen. Daarnaast gebruik ik de auto ook voor mijn vrijwilligerswerk, waartoe ik verplicht ben om mijn uitkering te behouden. Ik rijd mensen rond naar de dagbesteding of naar het ziekenhuis. Het vrijwilligerswerk geeft zin aan mijn leven en is erg belangrijk voor me. Verder kan ik niks. Een dagje naar de Keukenhof of naar een terras kan ik niet betalen."

 

 

Meer weten over de bijstand als 'wurgkoord', zoals Dick het beschrijft? Luister dan ook naar aflevering 2 van de Voor 14 podcast, waarin o.a. socioloog Melissa Sebrechts te gast is, schrijver van het boek Streng maar onrechtvaardig - De bijstand gewogen

>> naar de Voor 14 podcast

Font size